Werken in de thuiszorg: afwisselender wordt het niet

In de thuiszorg bied je de juiste ondersteuning op het juiste moment. Tijdelijk of voor een langere tijd. Maar altijd met persoonlijke aandacht voor de cliënt. “Het klinkt cliché, maar ik kan er niets anders van maken: geen dag is hetzelfde”, vertelt teammanager zorg Anja Hornstra. Zij is teammanager zorg bij Sevagram Thuiszorg cluster Maastricht. “Iedere cliënt heeft zijn eigen verhaal en iedere zorgvraag is anders.”

“Sevagram is een innovatieve zorgorganisatie die mensen helpt de kwaliteit van hun leven te vergroten. Dat doen we door mensgerichte zorg met bezieling te bieden. We willen dat onze cliënten een zo goed en prettig mogelijk leven leiden. Zo lang mogelijk thuis met ondersteuning en als dat niet (meer) kan in één van onze zorgcentra in Maastricht, Heerlen en het Heuvelland. Om de beste mensgerichte zorg te verlenen heeft Sevagram de Planetree zorgvisie omarmd. Deze zorgvisie staat voor een onderscheidende manier van denken, kijken, luisteren en doen. Sevagram zorgt ook goed voor haar medewerkers. Iedereen wordt aangemoedigd met praktische oplossingen en goede ideeën te komen en deze te delen met collega’s. Het is een werkwijze die tot merkbaar betere resultaten leidt: het werkplezier neemt toe, en daarmee ook de motivatie en passie om elke dag opnieuw uitstekende zorg te verlenen”, vertelt Anja.

Voor ondernemende types
“We zien de laatste jaren dat de zorg die we geven complexer is’, vertelt teammanager zorg Sonja Schleijpen. “Mensen blijven langer thuis wonen en onze collega’s krijgen vaker te maken met verslaving, dementie, ontwrichte gezinnen. Als teammanager helpen we onze collega’s om alle cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen. We sturen aan op afstand, maar collega’s kunnen altijd bij ons terecht.”

“Je moet wel stevig in je schoenen staan, letterlijk en figuurlijk”, vult Anja aan. “Je bent te gast bij iemand thuis en kijkt daar hoe je iets aan gaat pakken, wat past wel en wat past niet. Je hebt een beetje je eigen dienstverlenende bedrijfje, je moet ondernemerschap tonen. Bij werken in de thuiszorg komen andere vaardigheden kijken dan op een afdeling, je moet soms creatiever zijn.”
“Maar dat maakt het juist zo leuk”, vindt Sonja. “De diversiteit is heel groot. Je helpt niet alleen mensen met dementie, of alleen ouderen, maar je ondersteunt mensen in alle leeftijden en met allerlei achtergronden. Je zit niet opgesloten, je zit geen uren achter een computer. Je bent op pad en maakt écht het verschil voor mensen.”

Anja: “We zijn trots op onze collega’s in de thuiszorg. Het is het leukste werk wat er is, met de leukste collega’s die je kunt wensen, maar het is zeker niet altijd gemakkelijk. Toch gaat iedereen elke dag enthousiast op pad, door weer en wind, auto in auto uit, woning in woning uit.”

Ben jij de ‘aanpakker’ die wij zoeken voor onze cliënten in Maastricht en/of het Heuvelland, bel dan vandaag nog met ons recruitmentteam 088-991 21 43 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor een actueel overzicht van onze vacatures, kijk dan eens op www.werkenbijsevagram.nl

Kiki Roumen002 light Nancy Jansen001 light
Kiki Roumen werkt drie jaar als wijkverpleegkundige in Maastricht. Een functie waarvan afwisseling en diversiteit de belangrijkste ingrediënten zijn. “Ik leer continu nieuwe mensen kennen met een ander levensverhaal, een andere cultuur, dat is heel interessant. Ik vind het leuk om te zien waar mensen wonen en hoe ze hun huis hebben ingericht. Dat is altijd een goed aanknopingspunt om een gesprek te beginnen. Als wijkverpleegkundige heb je uiteenlopende taken. Mensen komen naar huis vanuit het ziekenhuis, bijvoorbeeld met een stoma of een katheter. Je moet dus van veel medische handelingen iets afweten. Je moet snel dingen kunnen aanleren en zelfstandig zijn, want je werkt veel alleen. Van de andere kant moet je ook een teamspeler zijn. We zien elkaar weinig op de werkvloer, maar spreken elkaar wel vaak. We kennen elkaar, weten aan wie we welke vraag moeten stellen en we helpen elkaar graag.” Nancy Jansen werkt al 15 jaar in de thuiszorg als hulp bij het huishouden en nog steeds met evenveel plezier als op de eerste dag. “Geen dag is hetzelfde. Toen ik begon, kwam ik vooral bij ouderen, nu ook bij jongeren en gezinnen. Ik vind het allemaal even leuk. Het is fijn om voor een schoon huis te zorgen. Maar ik ben er niet alleen om te poetsen, ook om te luisteren. De coronatijd was hectisch en zorgde voor veel veranderingen. Voor een mevrouw die erg van planten hield, regelde ik bloembakken en viooltjes. Hoe ze daar van opfleurde, prachtig, daar doe ik het voor. Ook belde ik met de gemeente en zorgde dat ik drie kwartier extra aan haar thuiszorg mocht besteden. Haar kinderen die normaal voor de boodschappen zorgden, durfden niet meer langs te komen, bang om hun moeder te besmetten. Om dit werk te kunnen doen, moet je natuurlijk een beetje menselijk inzicht hebben. Je moet een aanpakker zijn met hart voor mensen.”