Eerste zorgmedewerker Sevagram gevaccineerd tegen coronavirus

Vanochtend is de GGD Zuid Limburg in het MECC gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers. Collega Max Berlijn kreeg als tweede zorgmedewerker de prik. In een interview met L1 zegt hij daarover:

"Ik wil het maximaal mogelijke doen om mijn (werk)omgeving zo veel mogelijk te vrijwaren van het risico dat ik degene ben die een besmetting kan veroorzaken. Het nemen van een vaccin is daarvoor een kleine moeite. Tevens zal het op termijn ervoor zorgen dat het, zo zeer verlangde, oude normaal zal terugkeren."

Het hele interview met Max is vanavond om 17.30 uur bij L1 te zien.

Groot animo

Max Berlijn werkt als verzorgende IG bij Valkenheim in Valkenburg. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen zijn door minister van VWS aangewezen om als eerste door de GGD gevaccineerd te worden. In Zuid-Limburg is de animo onder hen voor een prik enorm groot. Met de nu beschikbare vaccins heeft de GGD 7000 zorgmedewerkers kunnen inplannen. Van mensen die uitgenodigd zijn en een vaccinatie-afspraak willen maken, wordt naam en telefoonnummer genoteerd. Zodra er weer vaccins beschikbaar zijn ontvangen zij bericht.

Begin van het einde
Terwijl Christian Hoebe, arts Infectieziektebestrijding bij de GGD, de eerste prikken zette, keek Mirjam Clermonts-Aretz, voorzitter GGD Zuid Limburg, goedkeurend toe. ”Ik glimlach op dit moment, ook al is dat niet door mijn mondmasker te zien. Maar de eerste stap is gezet. Hopelijk komt er nu licht aan het einde van de tunnel”. De burgemeester van Meerssen spreekt nog de hoopvolle woorden uit “dat veel mensen Max en Jens zullen volgen en zich ook laten vaccineren zodra dat mogelijk is. Ikzelf zal dat ook doen.”

Veel ervaring GGD
Ook directeur Fons Bovens van de GGD zei blij te zijn “dat we begonnen zijn met vaccineren. Het is een cruciale stap in de strijd tegen het coronavirus en het beschermen van inwoners van Zuid-Limburg. Als GGD hebben we veel kennis en ervaring rond grootschalige vaccinatiecampagnes.” Die ervaring komt nu heel goed van pas, want de GGD Zuid Limburg zal de komende maanden nog honderdduizenden mensen gaan vaccineren tegen het coronavirus. Vanaf 15 januari zet de GGD zo’n 50 prikkers in. Zij prikken 7 dagen per week tussen 8.00-20.00 uur. In deze fase gaat het om 330 prikken per dag. Het aantal prikkers kan indien nodig snel flink worden uitgebreid.

Eerste Vaccinatie GGDZL op vrijdag 15 januari 2021 in de XL-testlocatie in Maastricht