Vaccineren

Vaccineren Cliënten

Deze week is bekend geworden dat verpleeghuizen kunnen starten met het vaccineren van cliënten. Deze vaccinatie beschermt bewoners van verpleeghuizen tegen het coronavirus. Daarmee zetten we een belangrijke stap in deze corona pandemie. Sevagram zit niet bij deze 12 organisaties, maar verwacht op korte termijn ook meer duidelijkheid te ontvangen over de vaccins en de levering ervan.

Tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari jl. liet minister De Jonge weten dat vanaf maandag 18 januari de eerste verpleeghuisbewoners van 12, door de overheid geselecteerde organisaties, een vaccin kunnen krijgen.

Sevagram zit niet bij deze 12 organisaties, maar verwacht op korte termijn ook meer duidelijkheid te ontvangen over de vaccins en de levering ervan.

Onze draaiboeken liggen in elk geval klaar. Om goed voorbereid van start te gaan, versturen onze secretariaten deze week nog de informatiebrieven over het vaccineren én het toestemmingsformulier naar cliënten en/of diens vertegenwoordigers.

Meer informatie:
Meer informatie over het vaccineren in verpleeghuizen vindt u op de website van Actiz en op de website van de Rijksoverheid.
Daarnaast kunt u natuurlijk ook binnen de locatie uw vragen stellen aan een van onze medewerkers.


Zorgmedewerkers ontvangen in eerste week januari vaccinatieoproep

Op 15 januari start het vaccinatieprogramma met het BioNTech/Pfizer-vaccin in Zuid-Limburg. Zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt. Als medewerker van Sevagram kan je je als eerste laten inenten. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Zo verminderen we de druk op de zorg en kunnen we stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren. Je laten vaccineren is vrijwillig. Je krijgt in de week van 4 januari een oproep om naar één van de priklocaties te komen voor de eerste vaccinatie. Het BioNTech/Pfizer-vaccin is op tienduizenden mensen getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins. Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid. Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Dit geldt ook voor de snelheid waarmee de vaccins ontwikkeld zijn. Wereldwijd zetten enorm veel onderzoekers zich samen in om veilige vaccins te ontwikkelen. Ook gaat de beoordeling sneller, doordat de beoordelaars al meekijken bij de tussentijdse resultaten van de onderzoeken. Zij hebben het BioNTech/Pfizer-vaccin inmiddels goedgekeurd. Als er enige twijfel is over een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland.

Zorgmedewerkers krijgen BioNTech/Pfizer-vaccin
Zorgmedewerkers van verpleeghuizen, uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin aangeboden. Je bepaalt zelf of je je laat vaccineren.

Zoals bij elk vaccin kunnen bijwerkingen ontstaan. De meeste bijwerkingen treden snel na de vaccinatie op en zijn dus tijdens de onderzoeken al ontdekt. Bekende bijwerkingen tot nu toe zijn pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. De bijwerkingen duren vaak een dag tot een paar dagen, net als bij de griepprik. 

Mensen die in verpleeghuizen wonen of in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking krijgen waarschijnlijk het Moderna vaccin aangeboden. Dit kan zodra dit vaccin is goedgekeurd en geleverd. Naar verwachting gebeurt dat begin januari. Het Moderna vaccin leent zich beter voor kleinschalige verdeling onder instellingen en huisartsen.
Andere groepen komen in volgende fases aan de beurt voor vaccinatie.

Oproep voor vaccinatie
Medewerkers van Sevagram ontvangen vanaf 4 januari een uitnodiging voor vaccinatie vanuit Sevagram en kunnen dan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. De afspraak wordt direct voor twee prikken gemaakt. Tussen de twee prikken zitten drie weken. Dat is noodzakelijk bij het Pfizer-vaccin. 

De GGD Zuid Limburg voert de vaccinaties uit. Dit gebeurt in de XL-testlocatie in Maastricht. Op deze locatie worden straks zowel getest als gevaccineerd. Dit verloopt strikt gescheiden. De XL-locatie is toegankelijk voor automobilisten, fietsers en voetgangers. Het is een ‘park & walk’ locatie. Bezoekers parkeren hun auto en gaan dan lopend naar de test- of vaccinatieplek. De XL-locatie ligt op parkeerterrein P6 van MECC Maastricht en is 7 dagen per week open.


Het is begrijpelijk als je vragen hebt, kijk daarom op https://www.coronavaccinatie.nl


Maandag 21 december jl. heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het Pfizer/BioNTech coronavaccin goedgekeurd voor Nederland en Europa. Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Wilt u meer lezen wat het CBG over het vaccin heeft geschreven, klik dan hier
 
Deze goedkeuring betekent dat Nederland gaat beginnen met vaccineren. In een vandaag gelanceerde campagne laat de overheid het volgende weten:  Het vaccineren begint op 8 januari. Omdat er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen zijn, is een strategie bepaald voor wie als eersten in aanmerking komen. Kwetsbare mensen en zorgmedewerkers die met deze mensen werken, worden eerst gevaccineerd. Uiteindelijk komt iedereen  aan de beurt. Je hoeft zelf niets te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze een bericht.

In het hierboven genoemde rapport van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kunt u meer lezen over de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin.

Brancheverengiging Actiz bechrijft een aantal punten die belangrijk zijn om te weten over de vaccinatie van zorgmedewerkers. Klik hier om het artikel te lezen. 

Bekijk onderstaande video over de feiten en fabels van het coronavaccin uitgelegd door Prof. dr. Marjolein van Egmond, immunoloog aan Amsterdam UMC.