Haaksters en breisters massaal aan de slag om ‘warme handen’ te maken

Wat begon met een oproepje op Facebook, is uitgemond tot een massale brei- en haakactie door vrijwilligers uit heel Nederland én daarbuiten. In eerste instantie om cliënten van zorginstelling Sevagram te voorzien van een ‘warme hand’, inmiddels is de groep van ontvangers gegroeid. Gisteren, op 10 november 2020, verscheen onderstaand artikel in De Limburger. 

Marion Schmitz en Tonny Meessen van Sevagram Verwenzorg zagen op LinkedIn voorbijkomen hoe een cliënt van een ergotherapeut steun vond bij het vasthouden van een gebreide hand. „We vonden het een leuk, innovatief idee. Het is niet duur om te maken, maar zo doeltreffend, zeker in deze coronatijd”, vertelt Schmitz. Zij en Meessen plaatsten een oproepje op Facebook, met de vraag of haaksters en breisters een handje wilden helpen met het maken van deze ‘warme handen’.

„En inmiddels is het helemaal uit de hand gelopen”, vervolgt Schmitz lachend. „Op een goede manier natuurlijk.” De oproep op Facebook is zo’n 1800 keer gedeeld. Er zijn al ruim 600 haakpatronen rondgestuurd naar vrijwilligers uit het hele land die aan de slag gaan met het haken en breien. Zelfs een vrouw in Zwitserland, wiers moeder in een Nederlandse zorginstelling woont, heeft haar hulp aangeboden. En in Israël haakt een mevrouw mee voor haar dementerende schoonzus.

In eerste instantie wilden Schmitz en Meessen de handen verstrekken aan cliënten, inmiddels denken ze zo veel aanbod te zullen ontvangen, dat ook handen naar zorgmedewerkers, vrijwilligers en familie van cliënten kunnen gaan. „Er zijn zo veel mensen van het idee gecharmeerd dat ik denk dat we straks een overvloed aan handen zullen hebben.”

Schmitz: „Hoe simpel kan het zijn hè? We hopen dat we, zeker met Sinterklaas en Kerstmis, een warm gebaar kunnen maken voor mensen.”

Ook helpen met breien of haken? Stuur een mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om het patroon op te vragen. 

handjes sevagram