Historie

Sevagram geïnspireerd door gedachtegoed Mahatma Gandi

Sevagram is niet alleen de naam van onze zorgorganisatie, maar ook van een klein dorpje in de staat Maharashtra, in het midden-westelijk deel van India. Hoewel het niet groot van omvang is, is het wereldberoemd, omdat het het dorp (ashram) is waar de legendarische Mahatma Gandhi zich in 1936 op 67-jarige leeftijd vestigde nadat hij twee jaar in de gevangenis had gezeten wegens het leiding geven aan de befaamde Zoutmars (1930) om vervolgens enige tijd door India te zwerven. Gandhi woonde in Sevagram tot zijn dood in 1948.

Sevagram, werd door Gandhi herdoopt tot ‘Dorp om te dienen’ (‘seva’ betekent in het Sanskriet: 'dienen') - ligt niet ver van Sabarmati, de plaats van waaruit de voorvechter van het geweldloos verzet zijn legendarische Zoutmars naar Dandi (400 kilometer richting kust) begon.

Gandhi 3

Gandhi staat symbool voor dienstbaarheid maar bovenal voor liefdevol aandacht geven. De cliënt daadwerkelijk centraal stellen en aandacht hebben voor merkbaar betere mensgerichte zorg. Het zijn begrippen die een rode draad door de moderne zorgorganisatie Sevagram lopen. Vandaar dat eind 2004 bewust gekozen is voor deze naam als rechtsopvolger van de voormalige VZR, Centra voor Verpleging, Zorg en Reactivering. Onder de naam Sevagram heeft de organisatie haar activiteiten voortgezet.

Om met Ghandi te spreken: ,,Een klant is de belangrijkste bezoeker van onze organisatie. Hij is het doel van ons werk.. Hij is een deel ervan. Wij doen hem geen plezier door hem van dienst te zijn. Hij doet ons een plezier door ons de gelegenheid te geven hem van dienst te kunnen zijn." Tegenwoordig zien we dit terug bij de Sevagram zorgorganisatie in onze Planetree gedreven zorgvisie en in de mission statement: Zorg met Bezieling!